top of page

Harfihelide tervendav mõju

Harfi peetakse tihti inglite ja haldjate pilliks ja selle kõla taevalikuks muusikaks. Mõne jaoks tundub see nii müstiline ja ebamaine nagu kauge unistus ja teistele hinge paitav ja südant puudutav teraapia.


Pole siis ime, et harfimängija kutsutakse esinema jõulude ajal, väga hingelistele tähtpäevadele ja tseremooniatele, nagu pulmad või beebi õnnistamine ning heli- või joogarännakutele või mõne erilise koha avamisele või teose väljaandmisele.



Harfimuusika on sügavalt rahustav ja selle vibratsioon on tervendav. Harfikeeled on pikad ja seetõttu tuleb iga heliga ruumi ka hulgaliselt ülemhelisid. Harfiga on loodud palju meditatsiooni ja tervendavat muusikat ja seda kasutatakse ka muusikateraapias, haiglates ja vanadekodudes.



Ka ise harfi mängimine on teraapiline - siinjuures ei olegi olumine pillimängu oskus ja noodi tundmine - ka üksikute keelte tõmbamine, helide kuulamine ja kõlakastist vibratsiooni vastu võtmine on mängija jaoks tervendava mõjuga.


Harf kõlab ilusti ka siis, kui valesti mängida.

See on müüt, et pillimängu õppimist tuleb alustada vaid 7 aastaselt muusikakoolis ja hiljem on juba rong läinud. Uue pilli saab kätte võtta igal ajal, kasvõi 60-aastaselt ja oma muusikaõpinguid alustada just siis, kui on selleks õige tunne.


Kuigi harfi õppimine võib tunduda keeruline kui raketiteadus, siis tegelikult on harf üsna käegakatsutav ja väga lihtsasti mängima õpitav pill. Õnneks kõlab harf ilusti ka siis, kui kogemata mõnda nooti valesti mängida. See teeb õppijal harjutamise kergemaks, kuna pereliikmed ja naabrid ei ole tavaliselt harjutamise vastu, vaid pigem ootavad seda.



Pilli mängimiseks ei ole vaja tingimata nooti tunda või laulmises tugev olla. Pilli saab õppida ka kuulmise või ettenäitamise järgi ja nii oma kuulmisteravust, rütmitunnet või nooditundmist järkjärgult arendada.



Harfimängu tervendavat toimet on kogenud väga paljud, kes on lapsepõlves laulukoorist või pilliõppest kõrvale jäetud või kellele on öeldud, et "karu on kõrva peale astunud" või "sinust küll muusikut ei saa". Mõned sellise traumakogemuse all pikki aastaid kannatanud ja muusika tegemist igatsenud hinged on läbi harfi mängima õppimise oma loominguni jõudnud ning isegi lõpuks lavale esinema kutsutud.


Muusika on liiga väärtuslik, et jätta see vaid professionaalide jaoks! harfimeister Christoph Löcherbach

Pilli võib ju mängida vaid iseenda jaoks, pürgimata lavadele või spotifysse. Igas kodus võiks kõlada üks ehe keelpill kasvõi algaja mängija kätes, et tuua koju päris muusika vibratsiooni ja tervendust tänapäeva tehnilise muusika kõrvale. Julgem mängija saab oma esinemise kogemuse pere väiksemal tähtpäeval või jõuluvana ees.


Ka pilli ehitamine on teraapiline protsess ja paljud naised on võrrelnud seda sünnitamisega. Harfiehitamise ajal võib ette tulla verd, higi ja pisaraid aga kui esimene pealepandud keel oma esimese heli kuuldavale laseb, siis on tunne justkui vastsündinud lapsuke teeb esimest korda häält. Enda ehitatud harf heliseb ehitaja südame sagedusel ja sellega mängimine on veel eriti tervendav ja pilliga jääb alatiseks eriline side.


Kunagi pole hilja sukelduda harfihelide tervendavasse maailma kas kuulajana, alustaja pillimängijana või oma instrumendi ehitajana. Kuula vaid oma südame häält ja leiad õige viisi ja tee oma hingeni.


Harfiõppe eratundi ja grupitundi nii algajatele kui edasijõudnutele saad broneerida SIIN.

Harfiehitamise kursuse info on SIIN:



Alljärgnevalt saad kuulata tervendavaid harfihelisid:




Kohtumiseni harfi tunnis! Triin


7 views
bottom of page